FOLLOW

19 June 2015

AYAM MASAK MERAH IBU MERTUAKU.

2 RAMADAN.

Assalamualaikum...

Motif nama resepi ni ada "ibu mertuaku" kat belakang???
Ngehhh...ngehhh...ngehhh...
Ofkos la sebab ni resepi dari mak mertua ai...
Cik Nad pun tak sure mak mertua Cik Nad ingat lagi ker tidak dia ajar Cik Nad masak ni...
Lamaaa dah dulu...
Masa hakak baru2 kawen...
Teman mak mertua masak kat dapur...
Sambil sembang2, mata aku menjeling tengok cara dia masak...
Hahaha...dasar mata keranjang kan!!!
Pastu masuk bilik terus tulis resepi ni...
Sampai hari ni kalau nak masak ayam masak merah, memang ikut resepi ni...
Ikut tekak iols resepi ni memang paling win...
Menu berbuka semalam nasi tomato + ayam masak merah ni...
Memang masyukkkk...

Hokey...
Cik Nad sharekan resepi ibu mertuaku ni yer...
(Harap2 mak mertua aku tak saman!)


Ayam Masak Merah Ibu Mertuaku.


BAHAN-BAHAN :

1 EKOR AYAM 
2 BIJI BAWANG BESAR DIHIRIS
SEDIKIT DAUN PUDINA
KELENGKAP PENUMIS
2 CAMCA BESAR SERBUK CILI
1 CAMCA BESAR REMPAH KURMA
1 CAMCA BESAR REMPAH DAGING
1/2 CAWAN SUSU CAIR
1/2 CAWAN TOMATO SUP atau 2 CAMCA BESAR TOMATO PUREE
GARAM + GULA SECUKUP RASA

BLEND :
5 BIJI CILI MERAH
2 BIJI TOMATO
2 BATANG SERAI
2 BIJI BAWANG BESAR
SEINCI HALIA
4 ULAS BAWANG PUTIH


CARA-CARANYA :
  1. PANASKAN MINYAK + SEDIKIT MINYAK SAPI JIKA SUKA.
  2. TUMIS KELENGKAP PENUMIS, BAWANG BESAR YANG DIHIRIS DAN BAHAN YANG DI BLEND.
  3. LEPAS DAH NAIK AROMANYA, MASUKKAN SECAWAN AIR. TERUS MASUKKAN SERBUK CILI, REMPAH KURMA DAN REMPAH DAGING. GAUL SEBATI DAN BIAR REMPAH MASAK. KALAU PEKAT TAMBAHKAN AIR SIKIT.
  4. MASUK SUSU CAIR DAN TOMATO SUP. 
  5. LEPAS KUAH DAH SEBATI MASUKKAN AYAM.
  6. PERLAHANKAN API DAN BIAR AYAM MASAK. PERASAKAN GULA + GARAM SECUKUPNYA.
  7. SETELAH AYAM MASAK, TABUR DAUN PUDINA DI ATASNYA.


*kalau ko nak goreng dulu ayam pun boleh, tapi goreng sikit ala2 manja gitu la..jangan goreng sampai garing sangat


3 comments:

  1. Wah menarik ni ni boleh cuba nanti...

    ReplyDelete
  2. Byk bhnnya..huhu
    Patut la sedap..

    Boleh la cuba nanti, dh lama masak sambal xsedap, huhu..

    ReplyDelete
  3. hadoi sedap nye nad.
    dulu mak mertua aida sgt best masak.
    nak da berumur, da tua. skill masak dia da ilang skit demi skit, nad.
    sedih...
    kita yg masak. da x best la kan :)
    sebab memang dia pandai masak....

    ReplyDelete

Komen anda amat Cik Nad hargai...tq...:)

Copyright to NADIAH HANUM
Designed by UMIESUEstudio 2015